Amerikai holdasszövő lepke nevelése

Actias Luna más néven Amerikai holdasszövő lepke, Észak-Amerikában honos faj. Érdekessége, hogy a lepkék közül az ő szaglásuk az egyik legkifinomultabb, akár 11 kilométerről is megérzik a fajtársaik által kibocsátott feromonokat.
Egy kiválóan alkalmazkodott állatról beszélünk, hiszen Kanadától egészen a Déli-Államokig megtalálható. A kanadai nem ritkán -20 vagy még hidegebb teleket is átvészeli az át telelő bábja.
Számottevő különbség azonban, hogy míg a hűvösebb területeken 1 évben csak 1 addig a melegebb területeken gyakran 3 generáció is felnő 1 év alatt.

A hernyók eleinte sötét narancssárgás színűek, 6-9 szelvényig, a második vedléskor azonban zöld színt vesznek fel, mely a bábozódásig megmarad, petéből bábig körülbelül 5 hét alatt lehet kinevelni őket.
Bábozódáskor erős „selyemmel” szövedéket alkotnak maguk körül, melyet leggyakrabban egy levélhez rögzítenek és a gubón belül kezdődik el a varázslat.
A Lunák könnyen nevelhető és szaporítható fajokhoz tartoznak, így kezdő tenyésztőknek ideális. Nincs szükség terráriumra vagy a szoba hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletre a nevelésükhöz. A faj viszont kifejezetten érzékeny a jó szellőzésre és a higiéniára. Amíg nem érik el a min 1-1,5  cm-es méretet nagy odafigyelést igényel hogy ne szökjenek ki a tartóból.
Tartó lehet bármilyen otthon használatos ételes/tároló dobozka.

Amikor elérik a nagyobb méretet hálós tartóba érdemes őket áttenni. Pl : IKEA/Jysk hálós szennyestartó 

Hazánkban legkönnyebben elérhető tápnövénye a közönséges diófa levele. Fontos, hogy a levelet mindig alaposan öblítsük le, de ne adjuk oda túl nedvesen az állatnak. Fontos hogy ne forgalmas út mellől szedjük!
Bábozódáskor az állatot pár napig ne mozgassuk, majd ha már megszáradt a gubó, nyugodtan kiakaszthatjuk a keltetőben. 1-2 naponta azért érdemes kis vízzel meglocsolni a bábokat, hogy ne száradjanak ki.

A kifejlett lepkék könnyen párosodnak fogságban, általában az éjszakai órákban találnak egymásra és gyakran 24 óráig együtt maradnak.

Bízunk benne, hogy hasznos infókkal láttunk el titeket és reméljük ti is kedvet kaptok a lepke neveléshez!
#motobutterfly #neveljlepketteis #actiasluna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük