Kelési idők és a diapauza

A türelem lepkét terem.

Csak várunk és várunk közben arra gondolunk lehet hogy mindhiába ez a sok várakozás mert már úgysem kel ki a lepkénk, és ha mégis?

Attacus atlas otthonunkban

Mikor kel ki a lepke?

Szinte a leggyakoribb kérdés ami felmerül a lepketartás folyamán, jogosan persze.
Most eme rövidke ám igen fontos kérdésnek járunk utána.

A lepke és pillangófajok mindegyike alkalmazkodott az élőhelyéhez, környezeti viszonyaihoz és tápnövényéhez mindig ebből az alapvetésből indítsunk a gondolatmenetünket.
A lepke és pillangó tojások kelési ideje ezért fajonként változó lehet, ahhoz hogy ezt megtudjuk tájékozódnunk kell a fajról. Tudnunk kell mely állatföldrajzi régióból, országból származik és hogy milyenek az élőhely éghajlati viszonyai.
Érdemes végig gondolnunk hogyan tudjuk leginkább imitálni az élőhelyi viszonyokat, hőmérséklet és páratartalom viszonylatában. A gondolatmenetet folytatva rájövünk hogy a lepkéknek és pillangók is akkor fognak kikelni, szaporodni, táplálkozni amikor a körülmények ideálisak és táplálékbőség van.

Azonban előbb vagy utóbb, de biztosan felmerül bennünk a kérdés, hogy mi történik a természetben a lepkékkel amikor a körülmények közel sem megfelelőek.

A válasz egyszerű a diapauza.  A diapauza a biológiában egy átmeneti nyugalmi állapotot jelöl, melynek időtartama alatt az állatok egyedfejlődése, növekedéssel járó időszaka hormonális szabályozással felfüggesztett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lepke hernyók és lepkebábok fejlődése időszakosan lelassul szinte megáll, az anyagcsere sebessége jelentősen lecsökken.

Fontos, a kifejlett lepkék és pillangók (imágó) áttelelése nem diapauza, mert imágóként már nem fejlődik az állat, az ő állapotuk a kvieszcencia. Egy átmeneti nyugalmi állapot, egy merevség amikor az állat mozdulatlan marad és az anyagcsere folyamatai teljesen lelassulnak, azonban jelentős élettani változásokat ez a folyamat nem okoz. A megfelelő körülmények hatására az élet újra indul.

A diapauza általában az évszakok váltakozásakor áll be lényege, hogy a lepke tojás és a lepkebáb átvészelje a kedvezőtlen időszakokat, és az optimális időszakban fejlődjön ki amikor a tápnövények fejlettségi állapota megfelelő. A lepkék és pillangók esetében a diapauza időszaka, szélsőséges körülmények között többször is beállhat.

Tapasztalataink szerint a diapauza időtartama akár egyedenként is változó lehet, egy alomból származó nyugalmi állapotban lévő lepkék esetén is gyakran eltér.

Érdekes, hogy a legnagyobb atlaszlepkénk (Attacus atlas) esete, talán 2016-ban januárjában kezdődött, amikor is diapauza atlasz lepkebábjaink közül az alom legnagyobb része kikelt kivéve a legnagyobbat. Akivel őszintén szólva már nem is törődtünk, néha permeteztük súlya még megvolt, de már nem számoltunk vele. Egyszer csak 2017 május végén meglepetésünkre kikelt és egy csodálatos 29 centiméteres szárnyfesztávolsággal dobta fel a napunkat, azóta sem volt ekkora atlasz lepkénk.

A diapauza feloldása

A lepketartó hobbiban gyakorta felmerül, hogy a körülményeink adottak akkor miért nem tudjuk feloldani a diapauza állapotot. A válasz nem egyszerű, sokan keresik a házi praktikákat, vannak akik bevált módszereikre esküsznek, azonban ezeket a tippeket csínján kell kezelni.

Mi kockázatosnak tartjuk ezeket a módszereket, ezért külön nem is szeretnénk taglalni. Azonban az alapvetéseket itt hagynánk.

A nyugalmi állapot megszüntetése nem egyszerű feladat. Temérdek információra van szükségünk, ha jól szeretnénk csinálni. Először is tudnunk kell az év melyik generációjáról van szó, a lepkék esetében ugyanis évente több generáció is repül, erről azonban egy későbbi fejezetben értekezünk. Ismernünk kell az évszakok váltakozását is és a fénymennyiség mértékéről is jobb, ha tudunk egy keveset.

Ugyanis a diapauzát megszüntetni csak a megfelelő fénymennyiség, hőmérséklet és páratartalom ismeretében lehet biztonságosan. Azonban ne felejtsük el a fenti példánkat, akár az egyedek szintjén is változhat, mikor tudjuk megszüntetni a nyugalmi állapotot.

Összességében tehát a diapauza állapot gyors megszüntetését nem javasoljuk, ha bele kezdtek csak saját felelősségre és a kockázatok ismeretében tegyétek.

A következő bejegyzésünkben a lepke hernyók felépítéséről lesz szó. Érdekes lesz, tartsatok velünk!

A diapauza az áttelelés és a túlélés egyik fő fegyvere.