Lepketartás otthon?

Be kell valljuk első hangzásra az otthoni lepketartás kicsit furának tűnhet. Mikor mi belekezdtünk a hobbiba bizony csodálkoztunk, hogy egy ilyen dologra adjuk a fejünket, de egyszerűen jól éreztük magunkat a hobbiban.

Akkoriban ugyanis rajtunk kívül csak néhány magyar hobbistáról volt tudomásunk és senki nem gondolta volna, hogy ilyen sokan leszünk pár év leforgása alatt, ami valljuk be egy igencsak jól eső érzéssel tölt el minket. Kezdetben hobbink finanszírozásaképp jártuk a hazai kiállításokat és értékesítettük a lepkebábokat. Az évek pedig teltek és egyre nagyobb lett az érdeklődés. A lepketartó hobbi Magyarországon újkeletű, azonban Nyugat-Európában korántsem az. Hazai szakirodalom a témában nem volt elérhető, ezért külföldi irodalmat, hobbistákat kerestünk fel és tanultunk tőlük. Végül saját kísérleti lepkekertet csináltunk magunknak, ahol modelleztük a környezetet.
2022-ben pedig valóra vált az álmunk és lepkekertet nyitottunk Szigetszentmiklóson.

Miért nem tudok lepkét vásárolni csak lepkebábot?

A lepkéket nyugalmi állapotukban, azaz lepkebábként lehet csak megvásárolni, mivel ez a szállítás legbiztonságosabb módja. A kikelés csodáját pedig csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha látjuk. Furcsa és nem túl etikus dolog lenne dobozban kifejlett lepkéket szállítani, étlen szomjan és várni, hogy tökéletes pillangók röppenjenek ki a csomagból.

A lepkebábok helyes tartása

Az első és legfontosabb szabály a felelős állattartás, vagyis előzetesen utána kell járni az adott fajnak és az igényeinek. Tudnunk kell, hogy mivel táplálkozik, vagy táplálkozik-e egyáltalán. Nem árt ha az adott fajról is tudunk miegymást.

A lepkék és pillangók teljes átalakulással fejlődnek (holometamorfózis), melynek vannak nyugalmi és aktív stádiumai is. A lepke tojás és a lepkebáb a nyugalmi állapot, ami nem jelenti azt, hogy nem történik semmi hiszen a tojásban a lepkehernyó, míg a lepkebábon belül az imágó maga a lepke fejlődik. A lepkebáb az utolsó fejlődési stádium, a kifejlett lepke tovább már nem fejlődik.

A lepke tojások és lepkebábok is élnek, fejlődnek és a fejlődéshez oxigénre és megfelelő mennyiségű nedvességre van szükség. Vizsgáljuk meg közelebbről a lepkebábokat!
Tapintsuk meg őket, nézzük meg milyen a felülete. Kisvártatva tapasztaljuk, hogy a felület nem érdes, nem is teljese száraz, olyan mintha valami borítaná. Ez a valami nem más mint egy viasz szerű réteg ami a báb teljes külső felületét beborítja.

Vajon miért „viaszos” a lepkebáb külseje?
A válasz egyszerű, a rovarok egyik legnagyobb ellensége a kiszáradás ezért minden stádiumukban egy külső viasz réteg borítja a testüket megóvja őket a kiszáradástól, egyszerűen a pillangó báb testében tartva az átalakulás során megmaradt nedvességet.

Lepkebáb belül fejlődik oxigénre van szüksége, ehhez pedig apró csatornákra amin keresztül a gázcsere megtörténik. Viszont kis mértékben az oxigén és a szén- dioxid cseréjekor a nedvesség is képes távozni a lepkebábból, ha túl sok nedvesség távozik akkor a bent fejlődő parányi kis állat halálához vezet. Egyszerűen kiszárad a báb, hiszen a lepkebáb már külső nedvességet nem képes felvenni.

Lepketartóként a mi feladatunk, hogy ezt ne engedjük. Az otthoni lepketartás során többféle módon is biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat azonban mi két módszert szeretnénk veletek megosztani.

Az első és tapasztalataink bevált sikerese lepkebáb keltetési módszer, hogy a lepkebábot megfelelően elhelyezve (fellógatva) elhelyezitek a ti életteretekben szoba hőmérsékleten 22-25 °C. Figyelni kell, hogy elegendő hely legyen a szárnyfeszítéshez körülbelül 15-20 cm elegendő.
Naponta 2-3 alkalommal pedig szoba hőmérsékletű vízzel (csapvíz) szükséges megpermetezni őket, amire egy virágos szobai permetező tökéletesen megfelel.

Caligo atreus lepkebábok felkötve mielőtt fellógatjuk a keltető helyére

Elhelyezéskor több dologra kell figyelnünk, a lepkebábok ne legyenek közel a fűtőtestekhez, ablakhoz. Szükséges hogy napfény érje őket, de huzamosabb ideig tűző napfény ne érje őket, hiszen az is felgyorsíthatja a kiszáradást. Fontos, hogy a lepkék kikelés után a szárnypumpálás közben kiengedik magukból a felgyülemlett folyékony anyagot a mekóniumot, elhelyezésnél ezért érdemes figyelni hogy ne közvetlenül a fal vagy a függöny mellett legyenek, máskülönben takaríthatunk.

A másik módszer ami működőképes, de otthoni körülmények között nem javaslunk az a pára doboz.
Tapasztalataink szerint az első általunk javasolt keltetési módtól eltérően a páradoboz használatakor a sikeres kelések aránya kisebb. A páradoboz általában nem más mint egy (jobb esetben) nyitott műanyagdoboz amiben a lepkéket keltetik. Sok esetben törlő papírt tesznek alá és azt is nedvesítik.
A páradoboz lényege, hogy a páratartalmat mindig közel azonos szinten tartja, ám több veszélyt is magában hordoz a módszer.
Ha a doboz mérete nem megfelelő, akkor lepke képtelen lesz kifeszíteni a szárnyát, ha kikelés közben leesik akkor pedig nem biztos hogy képes lesz felkapaszkodni a doboz oldalán és kifeszíti a szárnyát. Ha a páratartalmunk nem állandó és esetleg túl párásítjuk a dobozt nem fognak hatékonyan működni a folyamatok, ami árt a pillangó fejlődésének. A páradoboz használatakor egy másik kevésbé említett probléma is felmerülhet, mégpedig a nem megfelelő szellőzés és higiénia. A páradobozban ugyanis felszaporodhatnak a mikróbák melyek megbetegíthetik a lepkebábokat, az ilyen fertőzések egyik jele, hogy a lepkebáb belül elfolyósodik, megsötétül, levet ereszt és szagos lesz.

Természetesen állatkertekben és lepkekertekben használt bábszekrények esetén a megfelelő gondoskodás mellett a fent említett kockázatok minimálisra csökkenthetők és a pára doboz használata működik.

Lepkebábok keltetési hőmérséklete
A rovarok nem képesek a belső hőmérsékletüket szabályozni a fejlődésükhöz azonban szükségük van a megfelelő hőmérséklethez, amit lepketartóként biztosítanunk kell a sikeres kikelés érdekében. A hőmérséklet tartomány szoba hőmérséklet 22-25 °C. Huzamosabb ideig a túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten való keltetés „hibás” keléshez, vagy az állat halálához vezethet.

Az éjjeli lepkék keltetése
Választékunkban legtöbbször a pávaszemek (Saturniidae) lepkecsaládba tartozó lepkebábokkal találkozhattok, melyek gubót szőnek maguk köré és a szövőmirigyeikből kiválasztott hernyó selyemmel rögzítik magukat. Ez a gubó a természetük része, nem javasolt őket kiszedni belőle és a földön keltetni. A természet mindig okos és célszerű, törekedjünk arra hogy kövessük.
Az éjjeli lepkéket úgy kell felkötnünk hogy a fejük legyen felül, de hogyan tudjuk meg hol a fejük?
Ha a gubó szövedékén áthatol a fény akkor egyszerű a dolgunk, tartsuk be a lámpafénybe és látni fogjuk hol található az állat feje. A gubót óvatosan átszúrva átfűzhetünk egy cérnát és máris feltudjuk lógatni. Érdemes az átfűzéshez egy kiálló részt keresnünk, vagy úgy átfűznünk hogy a lepkebábot ne sértsük meg és a későbbi kijáratot se zárjuk el, ami mindig a báb feje felett van.
Ne féljünk, ha megfelelően párásítottuk az bábot, kifog kelni a kemény burokból ugyanis enzimeket hív segítségül (cocconase enzimek) melyek meggyengítik a gubó falát.

Ha a lepkegubó úgy érkezik hozzád, hogy felvan vágva vagy kis ablakot vágtak rá, ne izguljatok mi voltunk, csak átestek az ellenőrzésen. Ugyanúgy keltesd, csak kérlek ügyeljek rá hogy ne essen ki a báb.

A lepkebábok rögzítése
Sokkal jobb ha nem csak olvassuk hanem látjuk is hogyan:

Vajon miért nem kell ki a lepke, miért nem tudta kifeszíteni a szárnyát?
A lepkék rovarok, teljesen természetes hogy nem mindegyik fog szépen kikelni vagy egyáltalán kikelni, ez a hobbi része a természet így alkotta meg őket. Nem gyártósoron készült kindertojások.
Ha nem sikerül a keltetés ne essetek kétségbe, elsőként gondoljátok át hogyan keltettétek a lepkét és hogy mindent jól csináltatok-e. Ha minden rendben volt és mégsem sikerült, írjatok nekünk.

Hol tarhatom a kifejlett lepkémet?
A lepkék otthoni tartásának több módja is van. Lehetséges őket szabadon a lakásban tartani, ám figyelnünk kell arra, hogy kevés olyan hely legyen ahova a lepke betud szorulni (ágy mögé, szekrény alá stb), mert sajnos tudnak ragaszkodni ezekhez a helyekhez és nehéz őket kiszedni, csakhamar néhány szárnydarab fogja kárát látni, így mindenképpen legyünk tisztában a lakásunk bútorozásával.
Amennyiben az életterünk nem teszi lehetővé, és szeretnénk őket egész nap egy helyen tudni, úgy javasolt egy nagyobb legalább 60*90 cm-es területet szúnyoghálóval lekeríteni, vagy egy legalább ekkora hálós ketrecet beszerezni. Az egyik legközkedveltebb megoldás pedig a baldachin, ami elég helyet biztosít nekik és ha elég nagy a baldachin még be is ülhetünk hozzájuk.

Ha ideiglenesen szeretnénk elzárni őket, vagy szállítani arra pedig egy összecsukható hálós szennyeskosár is megteszi.

A lepkék és pillangók táplálása

Az éjjeli lepkéinknek elcsökevényesedett a szájszerve, így kifejlett alakban már nem esznek, felélik a hernyó korukban felhalmozott tartalékaikat.
Táplálásukat figyelembe véve 2 fajta lepkével találkozhattok nálunk, gyümölcsevő vagy nektárevő fajokkal.
A gyümölcsevő lepkefajok otthoni lepketartáskor csak édes, lédús gyümölcsökkel táplálható mint például a narancs, banán, kivi, dinnye stb. Nem szükséges minden nap frisset adni a lepkének, arra kell figyelni hogy a külsejük ne száradjon be teljesen ne bőrösödjön meg, hogy könnyebben tudjanak táplálkozni.
A nektárevő lepkefajok ahogy a nevük is mutatja virágok nektárjával táplálkoznak, otthoni körülmények között viszont ezt biztosítani nem lehet egykönnyen. Szerencsére több megoldás is létezik, az egyik a már készen kapható műnektár feloldása és használata, a másik pedig a saját készítésű nektár bekeverése ami, cukor, méz, víz, esetleg egy kis pollen elegye.

Fontos hogy a lepkéket minden nap többször táplálni kell. Nem mindig találják meg ugyanis a táplálékot mesterséges körülmények között.

A lepkék táplálásáról kérjük nézzétek meg a videót: