Hogyan keltesd a lepkédet
Nálad van az első lepkebábod épen egészségesen, most hogyan tovább? A lepkebábok gondozása és elhelyezése néhány egyszerű ámde annál fontosabb lépésből áll.

Amennyiben pohárban vásároltad a bábot expon akkor kikelésig nincs teendőd utána pedig ha kifeszítette szárnyát és megszáradt kb 2-3 óra akkor kiengedheted.

Ritka esetben a lepke kikelésközben “beragad” a bábba, ilyenkor ha pár percen belül nem siker kijönnie akkor mindenképpen segíteni kell neki a szárnyához nem nyúlva! Érdemes kicsit permetezni vízzel, ilyenkor a báb túl kemény és azért nem tud kibújn

Gyakori kérdések

A megfelelő hely kiválasztása a keltetés egyik legfontosabb része, mielőtt megvásárolod a lepkédet kérlek olvasd el rövid leírásunkat a fajról, ami mindig tartalmazza a lepke várható méreteit. A helyet is ehhez mérten kell kiválasztanod. Ha a lepkéd szárnyfesztávolsága például 15 cm, akkor egy olyan helyet kell találnod neki, hogy minden oldalról elférjen. Trópusi lepkék révén fontos, hogy viszonylag meleg legyen és megfelelő legyen a páratartalom, azonban ez nem jelenti azt hogy külön terráriumot kell berendezned, tartsd szobahőmérsékleten: 23-26 C fok között. Ne tedd ki a bábot közvetlen napfénynek!  Ablakpárkányra és radiátor közelébe ne rakd. Napi 1-3 alkalommal vízzel permetezd a helység páratartalma függvényében a lepkebábod, szobahőmérsékletű vízzel (nem baj ha egyszer-kétszer elfelejted, de amint eszedbe jut kérlek hogy permetezd be őket.

  Fontos! Kérlek, sose helyezz a báb alá vattát vagy bármilyen olyan anyagot, amibe az állat belegabalyodhat, kelés közben ritkán előfordulhat hogy  leesik az állat, ilyenkor azonnal búvóhelyet keres, viszont ha belegabalyodik akkor nem fog új helyet találni és a szárnya sem fog kifeszülni és röpképtelen lesz a lepkéd. A 

Tőlünk a webshopon általában olyan lepkebábokat tudsz vásárolni melyek egy-egy növényhez rögzítik magukat és nem a földben bábozódnak, így mindegyik bábnál látszódik, hogy  hol rögzítette magát az állat, ez általában egy kis szárra emlékeztet ezért is hívjuk mi annak. Ha megszeretnéd nézni vagy átszeretnéd helyezni a bábokat akkor kérlek, hogy ne nyomkodd, szorongasd meg a bábot mert azzal ártassz neki, megnyomódhat a szárnya vagy akár meg is halhat a lepkéd. Videónkban már bemutattuk hogyan kösd fel és hova lógasd fel a lepkebábot.   A legfontosabb, hogy a lepkebáb „száránál” óvatosan kösd fel.

 A gubó végét kösd fel egy cérnával és lógasd fel valahova, csakúgy mint más lepkék esetén. Kérlek ne vedd ki a gubóból az állatot és semmiféleképpen ne melegítsd közvetlenül infra lámpával, mert ezzel megölöd a lepkéd. Teljesen ugyanúgy kell kezelned mint egy másik lepkebábot.

A lepke keltetés türelmet igényel, nem fog a lepkéd azonnal kikelni és lehetetlen percre pontosan meghatározni a kelés idejét, viszont mi úgy tapasztaltuk, hogy a kikelést legtöbbször reggelre időzítik és pillanatok alatt megtörténik. A nappali lepkebáb folyamatosan besötétedik és átlátszó lesz, ez jelzi hogy közeledik a kikeléshez. Miután kibújnak a lepkék vagy pillangók a megrepedt burokból piciny szárnyaikat folyamatosan felpumpálva 2-3 óra alatt megszárítják és röpképessé válnak. A száradásról úgy bizonyosodhatsz meg, hogy mozgatja „próbálgatja” szárnyait.  Ilyenkor, ha pohárban van óvatosan engedd ki, ha szabadon van akkor várd meg míg magától elrepül.
FONTOS! Minden lepke a bábból való kikelés után kiüríti a hernyó állapotból megmaradt, felgyülemlett salakanyagot, ezt általában sárgás, feketés, fehéres színű folyadék melyet többször is kilövell az állat magából,  ezért se helyezd a bábjaidat közvetlenül a fal vagy függöny közelébe. Ritka esetben a lepke kikelésközben “beragad” a bábba, ilyenkor ha pár percen belül nem siker kijönnie akkor mindenképpen segíteni kell neki a szárnyához nem nyúlva! Érdemes kicsit permetezni vízzel, ilyenkor a báb túl kemény és azért nem tud kibújni. 

A nappali lepkékre jellemzően néhány napot kell várni a kikelésig addig az éjjeli lepkéknél akár hete

Miután a lepkéd kikelt és röpképes a legjobb számára, ha hagyod a lakásban, télikertben repkedni vagy éppen a függönyön vagy növényen megülni. Érdemes olyan helységben elhelyezni ahol nem tud bútor mögé beesni. Ha mégis szeretnéd elzárni őket akkor bármilyen hálós tartó megfelelő, amiben tud repkedni. 

Kérlek, hogy sose fogd meg a lepkédet vagy pillangódat a szárnyánal, így megsérülhet az állat vagy leszedheted róla a hímport. Ha mégis szükséges akkor a lepke lábai alá tedd az ujjadat, szépen lassan ráfog mászni az ujjadra és azon fog függeszkedni az imágó. Ha már bátrabb vagy akkor nyugodtan megfoghatod a lepkédet, ilyenkor két ujjal az állat fejétől indítva finoman fogd meg a lepke testét (pontosabban a tor részét), ahol a szárnytövek találhatóak, így biztosan tartva nem fog tudni elrepülni a kezedből.

Először is ne ijedj meg, ha rögtön nem eszik szüksége van némi időre ahhoz, hogy magához térjen és megéhezzen, kivéve akkor ha olyan lepkét vásároltál aminek nincsen szájszerve, mert akkor ő tényleg nem fog enni, ilyen például az Atlaszlepke.

Érett gyümölccsel vagy „házi műnektárral” etesd a webshopban megadott táplálékkal. A műnektár otthoni elkészítéséhez és etetéshez itt megnézheted az általunk készített videót. Előfordulhat, hogy nem akar önállóan táplálkozni a lepkéd, mert nem ismeri fel  hol a táplálék. Ilyenkor nem kell mást tenned csak többször rátenni az állatot a táplálékra.
Fontos! Mindig ellenőrizd, hogy a gyümölcs felülete beszáradt-e, ha igen akkor irdald be kicsit és nyomkodd meg. Ugyanúgy ellenőrizd kérlek a műnektárt is és ha nem akar táplálkozni az pillangód, akkor lehet kicsit hígítanod kell az elegyen és egy kis fogvájóval „belehúzni” a lepke pödör nyelvét a videónk szerint:

A lepkéid repülnek és időről időre beleütköznek valamibe, leverik a szárnyukat és néha hiányoznak belőle darabok. Sajnos ez előfordul, de a természetben is megtalálható ez a jelenség mi ezt „kopásnak” nevezzük, de ettől még élet és röpképesek

Ne ijedj meg ha mocorognak vagy zörögnek a bábjaid, az csak jót jelent! Mivel élőlényekről van szó természetes ha mocorognak.

A gyümölcsevők 2-6 hétig, a nektárevők körülbelül 2 hétig élnek attól függően mennyire figyelsz oda a rendszeres táplálására. Amelyik nem rendelkezik szájszervvel maximum másfél hétig élnek.