A lepkék életciklusai III.

A lepke és pillangó hernyók a bebábozódásuk előtt már elérték teljes méretüket, túl vannak az utolsó vedlésükön és véget ért a „nagy falás” időszaka is. Ekkor érkezünk el a metamorfózis vagyis a teljes átalakulás utolsó talán egyik legfontosabb szakaszához a bábozódásig. Ebben a stádiumban a lepke hernyók viselkedése megváltozik, már nem keresnek táplálékot, hanem ahogy mi szoktuk hívni helyezkednek. Megkeresik az adott körülmények között legideálisabb helyet a bábozódáshoz, ami fajtánként eltérő. Gyakoribb, hogy a tápnövényre bábozódik például Actias luna, de előfordul hogy a föld alatt bábozódik, ilyen például a Mimas tilliae avagy hársfa szender és a Buneae alcione lepke is.

Csoda a bábon belül kezdődik

Önmagában az utolsó lepkehernyó bőr levedlése és a hernyó átalakulása is érdekfeszítő, de a csoda csak ezután következik.

A  lepke bábon belül két folyamat megy végbe:

1. hisztolízis: lepkebáb lárvakori  szöveteinek lebomlását, feloldódását jelenti. Természetesen nem minden részük oldódik fel, a bábozódás első, kezdeti szakaszában megy végbe.

Bebábozódva, de még hernyó

2. Hisztogenezis: vagyis az új imaginális szövetek felépülése. A lepkehernyókban már megtalálható különleges sejtek osztódása váltja ki. A lepkéknél ez különösen érdekes hiszen, új addig nem lévő testrészek is kialakulnak. A lepkék báb állapota fajtától függően változhat néhány hétig, hónapig vagy akár tovább is. Egyes lepkefajok bábja akár több évet is ebben az állapotban marad. Nekünk egy Atlasz lepkebáb tartotta eddig a rekordod valamivel több mint 1 évvel, pedig ez nem igazán jellemző rájuk.

Attacus atlas báb

Fontos! A friss lepkebábokat néhány napig ne mozgassátok hagyjátok megkeményedni a külső vázukat. Ha túl hamar mozgatjuk meg akkor könnyen megnyomhatjuk a még puha és érzékeny külső felületet, ezáltal például hibás szárnyakkal kelhet ki a lepkénk.

Éjjeli lepkék bábozódása

Az éjjeli lepkékre jellemző, hogy hernyó selyemből  vagy levélből és  hernyó selyemből lepke gubót készítenek maguknak. Általában a tápnövényükön készítik el a gubójukat, ilyen például az Atlasz lepke, Bikaszemes lepke (Antherina suraka), Samia ricini, Selyemlepke (Bombyx mori) is. A kikelésünkre akár heteket, olykor hónapokat is kell várnunk.

Antherina suraka báb

Érdekesség: A képeken megfigyelhető hogy különböznek az Atlasz Lepke és az Argemma mitrei éjjeli lepke bábok gubói. Ez összhangban áll az előfordulásuk helyén uralkodó időjárással, klímával is. Míg az Atlasz lepke gubója ellenálló, ha kiszárad megkeményedik, mechanikai védelmet biztosítva a benne ülő bábnak. Addig az Argemma mitrei lepke gubója jóval lazább, lágyabb szövésű, így jobban átengedi a vizet és nagyobb szellőzést biztosít.

Argema mittrei báb

Nappali lepkék

A nappali lepkékre és pillangókra szintén jellemző, hogy a tápnövényükre rögzülve bábozódnak. Valamilyen módon megpróbálnak a lehető legjobban beleolvadni a környezetükbe vagy riasztó élénk színükkel elhitetik hogy mérgezők, ezzel elriasztva a fenyegetést jelentő állatokat.

Bábokat kinézetük alapján többféle csoportba sorolhatjuk

1.Gyümölcsutánzó bábok

Morpho peleides, Azúr lepke báb

Az éretlen gyümölcsöt utánozzák a bábok és a báb tetején rögzülnek a növényhez egy kis selyem segítségével.
Mi kocsánynak szoktuk ezt a részt nevezni.

2. Levélutánzó bábok

Caligo mennon báb

Az adott növény leveleit próbálják leutánozni, hogy minél inkább láthatatlanok legyenek.

3. Águtánzó, rügyutánzó lepkebábok

Papilio rumanzovia báb

 

Graphium agamennon báb

Általában egy hernyó selyem szál segítségével rögzülnek a növényhez, melyet még a hernyó szőtt.

Siproeta stelenes és epaphus illetve a Salamis parhassus bábja még tüskés is ráadásul!!

Salamis parhassus báb

4. Riasztó hatású külső

Idea leucone báb

Vannak olyan lepkebábok is melyek ahelyett, hogy elrejtőznének inkább messziről hirdetik magukról, ott vannak, de nem érdemes őket megkóstolni mert mérgezőek ( persze nem mindig azok, de ez a trükk benne) .

Danaus plexipus báb

Érdekesség: Összességében mindegyik lepke bábra elmondható hogy úgynevezett  fedett vagy múmiabábok (pupa obtecta), vagyis a végtagkezdeményeik a báb külső rétege alatt jól láthatóak, de nem mozdíthatók, mert a testet fedő kutikula alatt helyezkednek el.

Fontos! A lepkebábok rögzítésekor használható, cérna, meleg ragasztó vagy tű is. A bábok azon része mely a növényhez kapcsolódik, ellenálló és fent említett mesterséges rögzítési módoktól semmi bajuk nem lesz. Természetesen ez akkor igaz ha ezt jól csináljuk.