A lepkék életciklusai II.

A lepkehernyók teljes hernyó állapotuk során akár eredeti méretük több mint százszorosára is megnőhetnek. Ehhez rengeteg energiára van szükségük. Mivel a táplálék nagy részét nem képesek megemészteni csak úgy tudnak biztosítani, hogy rengeteget esznek.  Nemcsoda hogy egy- egy kisebb kb. 50-60 db-os tenyészet is képes egy teljes bokrot lepusztítani. 1000-1200 selyemhernyó például körülbelül 60 kg eperfa levelet habzsol be a bábozódásig.  A lepkehernyókra általában jellemző ,hogy pár naposan még nagyon fürgén mozognak és ahogy telnek a hetek már csak azért változtatnak helyet, hogy a legközelebbi friss levélre másszanak. Az általunk nevelt hernyók általában 4-6 hétig hernyók.

Antherina suraka

Vedlés

A hernyók bábozódásig többször vedlenek.  A testük kitin „burka” nem nő együtt a testükkel, így kénytelenek többször is vedleni. Ilyenkor a lepkehernyók sokáig mozdulatlannak tűnnek és egyszer csak előtűnik az új ruhájuk a régi alól J. Számos faj esetében ilyenkor nem csak a kitin burok lesz új és tágasabb, hanem a hernyó kinézete, színe is megváltozik. A hernyók méretét és korát a vedlések számával szoktuk jelölni, mint például  L1 = első vedléses, L2= második vedléses és így tovább.

Antherina suraka
Hársfaszender
Attacus atlas
Actias luna

Alkalmazkodás

A hernyók csakúgy, mint a kifejlett lepkék különböző védelmi stratégiákat alkalmaznak. Vannak olyanok, amelyek megpróbálnak a lehető legjobban beleolvadni vagy éppen hasonlítani környezetükre: például levélhez, faághoz, madárürülékhez hasonlítanak. Ilyen például az Actias Luna másnéven az Amerikai holdasszövő éjjeli lepke, mely élénkzöld színe az adott tápnövény, jelen esetben a friss diófalevél hajtás színéhez hasonlít, így távolról szinte észrevehetetlen.  Mások  külseje mint például a citruspillangó hernyója kezdetben madárürülékre emlékeztet.

Citrus pillangó

Ezzel ellentétben a Denevérlepkék másképp alkalmazkodtak, a hernyóik kezdetben fehérek és folyamatosan a tápnövény, jelen esetben a banán levél erezeténél tartózkodnak. Idővel zöldek, néhány vedlést követően pedig barnák lesznek és erős tüskéket növesztenek. Így a kezdetben teljesen jellegtelen állatok, igazi kis sárkányokká lesznek 🙂 és hát ki szeretne megenni egy tüskés sárkányt?  Tehát ennél a típusnálkezdetben teljes mértékben a  rejtőzködés a hangsúlyos majd később már nem csak elbújnak de erős tüskéikkel el is riaszthatják a ragadozókat.

Calligo

Érdekesség: A Calligo hernyók mindig többen és mindig  együtt mozognak, szövőmirigyeiknek hála hernyóselymet szőnek maguk előtt amin a későbbiekben haladni tudnak. Megfigyelhető, hogy ameddig a körülmények engedik csak ezeken a bejáratott útvonalakon haladnak.

Létezik nagyon sok olyan lepkehernyó is amelyek testét szőr borítja, ezek a szőrszálak akár irritációt is okozhatnak. Mások pedig figyelmeztető élénk színükkel, mintázatukkal kölcsönöznek fenyegetőkülsőt, amivel jelzik vagy csak azt a látszatot keltik, hogy mérgezők ( például a madagaszkári bikaszemes lepke). Sok lepke hernyója azért is mérgező mert, mérgező  tápnövényeket fogyasztanak.

Antherina suraka

Léteznek olyan lephernyók is melyek sárgás váladékot bocsájtanak ki magukból mely, erős kellemetlen szagú és ezzel próbálja elijeszteni a ragadozókat. A lepkék és hernyóik alkalmazkodó képessége és védelmi  stratégiája annyira változatos és szerteágazó és egyedi, hogy sosem fogyna el a lap, ha mindent le szeretnénk írni, így inkább  a következő cikkünkben szeretnénk, néhány általános információt megosztani a lepke hernyókról.

A lepkehernyók felépítése

Ahogy a kép is mutatja a lepke hernyó teste 3 fő részből áll:

fejből ahol az éles rágó szájszerv Szájszervük erőteljes, rágó jellegű és a pontszemek foglalnak helyet
torszelvényekből ahol, a 3 pár torláb helyezkedik el
potrohszelvényekből ahol általában 5 pár álláb található és 1 pár tolóláb

A hernyók mozgása

Egészen sajátságos: torlábaikkal megkapaszkodnak, majd testüket Ω alakban felgörbítve tolólábaikat a torlábak mögé teszik, és két potrohlábukkal kapaszkodnak meg. Torlábaikkal elengedik a fogást, és testüket kinyújtva torlábaikat elöl teszik le, és ismét megkapaszkodnak velük stb. Ha a hernyót nyugtalanítja valami, hátsó lábaival kapaszkodik meg erősen, és teste részét merev tartással, ferdén előre nyújtja a levegőben.

A hernyók mozgatása neveléskor

A hernyók erősen kapaszkodnak az áll és tolólábak végén található tapadókorong szerű végződéssel az ágakhoz, levelekhez. Ezért nem szabad erővel leszedni/mozgatni őket, mivel sajnos a lábaik leszakadhatnak. Célszerű az ágakkal együtt mozgatni.