A lepkék életciklusai I.

Lépésről-lépésre bemutatjuk a lepkék és pillangó társaik fejlődését, annak fázisait. Fontos, hogy tudjuk a lepkék teljes átalakulással, metamorfózissal fejődnek, melynek fázisai:

Pete-> Hernyó->Báb-> Lepke (imágó)

Elsőként kicsit a megszokottól eltérően fordítva, a peterakás mikéntjéről írtunk egy rövid összefoglalót.

Hova rakják le a lepkék petéiket?

A nőstény lepkék a természetben általában a hernyók táplálékául szolgáló növényekre vagy azok közelében rakják le petéiket.

Ha a szabadban keressük őket, akkor érdemes a levelek fonákján, esetleg a növény szárán keresni. Vannak azonban olyan fajok, melyek inkább a növények szövetei közé vagy különböző résekbe petéznek.

A lepke petéket többféle módon „ragasztják” a felülethez csomókban, sorban vagy egyesével.Sőt, azon lepkefajoknál melyek polifágok, vagyis hernyóik sokfajta tápnövényen megélnek, előfordulhat, hogy a nőstény repülés közben szórja el petéit.

Természetben a nőstény lepkék mindig a fajnak legjobban megfelelő körülményeket keresi, ebbe beletartozik a megfelelő hőmérséklet és páratartalom, illetve a tápnövény fejlettsége is.

Mesterséges körülmények között legtöbbször a szúnyoghálóra, tartó alkalmatosság felületére, függönyre, növényre kerülnek a lepke peték ez szintén inkább az éjszakai fajokra jellemző.

A nappali lepkék esetében ez merőben más, tapasztalataink szerint a tápnövényre vagy annak közelébe kerülnek a peték, így mi is a nyári lepkeházunkban tudjuk őket sikeresen tenyészteni.

Citruspillangó pete
Calligo pete

Fontos tudnivaló: nem minden pete termékeny, ha nem történt vagy sikertelen volt a párzás sokszor abban az esetben is raknak petét a nőstények, főképp az éjszakai fajok. Sikeres párzás esetén sem fog az összes pete kikelni, ez egy természetes folyamat. A terméketlen petéket mi vakpetének nevezzük.

Miért nem lehet télen lepkét nevelni? Ahogy a fentiekben is leírtuk, minden hernyónak van egy tápnövénye amin él. Sajnos mesterséges hernyótáp csak a selyemhernyók esetében érhető el és télen nem is tudjuk a legjobb körülményeket biztosítani számukra. Így néhány fajtól eltekintve, melyek tápnövénye télen is elérhető a téli nevelés nagyon nehezen kivitelezhető.