Általános ismertető

A lepkék tudományos néven Lepidoptera, a szárnyukat borító számtalan apró kis pikkelyekről kapták a nevüket, melyeket úgy érdemes elképzelni, mint megannyi kis tetőcserepet, részben ennek köszönhetik sokszor ragyogó színű jellegzetes mintázatukat.
Ezt a réteget más néven hímpornak is nevezik. Ha lekopik a szárnyakról vagy megsérül, úgy a lepke szárnya megfakul és az is előfordul, hogy idő előtt röpképtelen lesz.

A lepkéknek közel 170 000 fajuk ismert, de ez a szám szerencsére folyamatosan bővül az egyre újabb felfedezések és természetesen az evolúció, kitartó munkája miatt.

A fajoknak mintegy 10%-a nappali lepke a fennmaradó pedig éjszakai faj.
Bizton állíthatjuk, hogy a természet viszontagságaihoz egyik legjobban alkalmazkodott állatcsoportját a lepkék alkotják, melynek egyik következménye a változatos formájuk és színük.

Gondoljunk csak bele mennyi élő helyet népesítenek be, találkozhatunk velük erdőn-mezőn, hegycsúcsokon, tengerpartokon, mocsaras területeken, trópusi eső erdőkben, szavannákon …. és még a ruhás szekrényben is…..

Pár sorral feljebb említettük az evolúciót, a lepkékre vonatkozólag a legkorábbi fosszilis éjjeli lepke lelet kb. 100-140 millió éves, míg a nappali lepkék hozzávetőleg 40 millió éve jelentek meg. Kialakulásuk egybe esik a virágos növények megjelenésével és fejlődésük is szorosan kapcsolódik hozzájuk.

A kifejlett lepkék, vagyis imágók csak folyékony táplálékot képesek magukhoz venni és a legtöbb faj tápanyagforrása a virágnektár. Szájszervük az úgynevezett pödörnyelv, nem más, mint egy hosszú szívócső, amivel hozzájutnak a nektárhoz. Ezt a pödörnyelvet látjuk felcsavarodva a lepkék fejénél, amikor épp nem táplálkoznak. A különböző fajok különböző hosszúságú pödörnyelvvel rendelkeznek mely a tápnövényhez idomul.
A nektár szívogatása folyamán pedig, ahogy az lenni szokott a beporzást is elvégzik.

Érdekes tény, hogy nem minden lepke táplálkozik kifejlett állapotban például a világ legnagyobb lepkéje az Attacus Atlas sem, az imágó az metamorfózis során elveszti a szájszervét, hisz nincs rá szüksége, mert lepke formában csak szaporodik.
Vannak olyan fajok is, mint a mindenki által kedvelt Morpho Peleides (kék azúrlepke) amely nem nektárral, hanem érett, sokszor rothadt gyümölcsök nedvével táplálkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük