Antherina Suraka

Antherina suraka másnéven Madagaszkári bikaszemes lepke, csak Madagaszkáron honos, természetes körülmények között sehol máshol nem találhatóak meg. Érdekességük, hogy a hátsó szárnyaikat az elülsőktől teljesen függetlenül tudják mozgatni, ezáltal hatékonyabban tévesztik meg a ragadozókat a rózsaszínes „szemeikkel”. A bikaszemek elővillantásával riasztja el támadóit.

A hernyó élénk színe jelzi a ragadozóknak, hogy mérgezőek. Néhány forrás szerint azonban a kisebb, fiatal hernyók Madagaszkáron csemegének számítottak és előszeretettel fogyasztották őket.

A faj éjszakai szövőlepke, a pávaszemek családjába (Saturniidae) tartozik,  a mi nagy pávaszemünk (Saturnia pyri) egzotikus rokona. Mintázata változatos, lárva állapotban pedig sokszor előfordul, hogy a hernyók ugyanabban a fejlődési szakaszban más színeket vesznek fel. Például az egyik vedlés után zöld vagy fekete alapszínen sárga, vagy piros tüskékkel díszítettek.

Nevelésük 3 fontos alapszabálya:

1.       Jól szellőző ketrecre vagy dobozra van szükségük
2.       Friss tápnövényt jól megmosva, kicsit nedvesen adhatjuk
3.       Rendszeres napi takarítás és fertőtlenítés

A lepke fejlődési stádiumairól tudnunk kell, hogy a petéből kikelt kis lárvák igazi falógépek, s ahogy nőnek egyre többet csak esznek-esznek. Ez a lepke, hazai körülmények között többek között a fagyal (Ligustrum vulgare) leveles hajtásaival táplálható.  Jobb, ha van egy fagyalbokor a ház körül, mert a falánk hernyók naponta pár fiatal hajtásvéget is elfgyasztanak. Sokat esznek, sokat is ürítenek: naponta távolítsuk el tárolóedény aljáról a csokidarának is beillő ürüléket.

Bebábozódás előtt „mérgesek” lesznek és bekékülnek (kékes színt vesznek fel).  Ezután laza szövésű selyemgubót szőnek az ágak közé. A gubón belül történik meg az utolsó vedlés és alakul át bábbá. 24-30 C° közötti hőmérsékleten érdemes tartani, illetve állandó 70% feletti pártartalom fenntartása szükséges, ami helyettesíthető napi 2x alapos vízpermetezéssel.

A kifejlett lepke kb. 10 napig él, már nem táplálkozik.

A Háziállat.hu is olvashattok a Surakáinkról: https://www.haziallat.hu/terrarium/izeltlabu-fajok/lepke-hernyon-neveles-otthon-madagaszkari-bikaszemes-lepke/6320/