Actias Ningpoana nevelése


Jöjjön egy kis ismertető róluk, illetve a már megszokott használati utasítás a nevelésükhöz 🤓

Az Actias Ningpoana másnéven kínai holdas szövő lepke az Actias Selene lepke, vagyis az indiai holdas szövő lepke alfaja. Kínában, Észak-Koreában, Burmában és Tajvan szigetén honos.

Első ránézésre azt mondhatjuk, hogy ez az éjszakai faj ugyanaz, mint az amerikai társa az Actias Luna, ám ez a hasonlóság csalóka. A Lunák általában kisebbek és farok nyúlványuk is rövidebb, teljesen zöld alapszínűek.
A Ningpoana-k nagyobbak 13-15 centiméteresek, hosszabb a faroknyúlványuk és sokszor előfordul a sárgás alapszín, illetve a rózsaszínes foltok a faroknyúlványon. Ezek a változatok főképp a hímekre jellemzőek.

Fejlődésük igen gyors a kikeléstől számítva kb 4-5 hét alatt elérik a bábozódást. Amiből hőmérséklettől függően kb. 3 hét a kikelés.

Fontos tudni, hogy a faj báb alakban telel át, így a most induló nevelés hideg száraz körülmények között átteleltethető. Ha melegben tartjuk őket valószínűleg télen is kikelnek, de a bábként töltött idő megsokszorozódhat.

Tápnövényük a nyír (Betula betula) és a közönséges dió.
Tapasztalataink szerint a diófa levelén könnyebben és gyorsabban nevelhetőek.

Éjszakai fajról révén szó, a sötétség beállta után aktívak, napközben megülnek az ágon, hálón. Este a hímek elkezdik keresni a nőstényeket nagy zsibajjal.
Szaporodásuk nem tart túl sokáig, a Lunákkal ellentétben, akik akár 24 óráig is együtt maradnak. A nőstények mérettől függően 150-250 petét rakhatnak csomókban vagy sorba rendezve. A peték a körülmények függvényében 1 hét alatt kikelnek.

Az állatok ötször vedlenek. Majd selyemgubót készítenek amiben bebábozódnak.

Elsőként csíkos, vörösesbarna színűek majd kizöldülnek, és vékony, de hosszú szőröket növesztenek. Ezek nem irritálnak, azonban nem tanácsos őket simogatni, mert nem kizárt hogy valakinél kiválthatnak irritációt.

Nevelésük egyszerű, akár terráriumban akár hálóban a szabad ég alatt nevelhetőek. Csak néhány dologra kell figyelnünk:
– 1-2 maximum 3 naponta adjunk nekik friss diófa levelet, megmosva picit nedvesen.
– A nevelésre szánt hely szellőzzön, megelőzve a fertőzések kialakulását és a gombásodást.
– A száraz leveleket és hernyó “piszkot” rendszeresen ürítsük etetéskor. Ha terráriumban nevelünk akkor pedig fertőtlenítsük ki törlőkendővel (nekünk a Domol vált be, a Domestos túl erős volt).
– Ha mozdulatlanok a hernyók és azt látjuk, hogy nem esznek akkor hagyjuk őket, mert valószínű hogy vedlenek.

Bábozódáskor a diófa levélbe csavarják magukat és megszövik a gubót, ilyenkor sem tanácsos őket mozgatni, hagyjuk a természetet nyugalomban dolgozni. .

Nevelésre fel! 😄😄
#motobutterfly #neveljepketteis #actiasningpoana