Attacus Atlas lepke nevelése

Rövid ismertetővel és egy hosszabb nevelési útmutatóval készültünk nektek saját tapasztalataink alapján. Már jó párszor neveltünk atlasz lepkét és bátran állíthatjuk, hogy egy könnyen nevelhető fajta (szemben az Actias Dubernardival, ami finoman szólva nem túl könnyű). De ne szaladjunk ennyire előre, jöjjön egy rövid szösszenet az atlaszlepkékről.

Latin nevén Attacus Atlas a Saturniidae azaz pávaszemes lepkék családjába tartozik. Éjszakai lepke, mely Thaiföldön, Indonéziában, Indiában, Délkelet- Ázsiában, Kínában honos faj. A szárnyfelülete a legnagyobb a lepkék közt. Óriás mérete mellett szárny mintázata is különleges, az „ablak” szemek mellett, a szárnyvégek mintázatát a kígyófejéhez is szokták hasonlítani.

A hernyók zöldes fehérek és óriásira nőnek az utolsó fázisban nagyon sokat esznek. Bábozódáskor pedig selyemgubót szőnek maguk köré és a gubóban vedlik le az utolsó hernyó bőrt és lesznek bábok.

A kifejlett lepkéknek nincs szájszerve, ezért csak rövid ideig maximum 1 hétig élnek, azonban ellenpéldaként felhozhatom az utolsó almunkból származó néhány példányt ők már több mint 2 hete repkednek éjszakánként.
Repülésről lévén szó, röptük nem túl gyors azonban varázslatos. A nőstények általában megülnek, ritkán repülnek, míg a hímek éjjel rendszeresen repdesnek és keresik a nőstényeket. Szaglásuk kiváló, messziről érzékelik a feromonokat.

Nevelésükhöz egy jól szellőző dobozra, esetleg terráriumra van szükség. A szellőzés fontos, hiszen a túl párás körülmények kedveznek a gombáknak és megnő a fertőzés veszély. 1-2 naponta érdemes kitakarítani és kifertőtleníteni a nevelődobozt.
Tápnövénye a Fagyal (Ligustrum), amit télen is sok helyen fellelhető. Fontos alapszabály, hogy mossuk meg a növényt mielőtt a hernyóknak adjuk és maradjon nedves.
A hőmérséklet tekintetében a 25-28 fok a legmegfelelőbb, de szoba hőmérsékleten is könnyedén felnevelhetők.

Tipp: Ha nem akartok minden nap fagyalt szedni akkor tegyétek be vízbe, 2-3 napig friss marad. Viszont legyen mindig nedves!

A petékből általában 1,5-2 hét alatt kelnek ki a kis hernyók. Ezt követően körülbelül 1,5 -2 hónap alatt nevelhetünk belőlük bábokat. A bábok minimum 3 hétig fognak pihenni kikelés előtt, de gyakran előfordul, hogy hónapokat várnak, nálunk a leghosszabb több mint 1 év volt.
Az atlaszhernyók ötször vedlenek, a harmadik vedlés után érdemes őket nagyobb dobozba esetleg ketrecbe tenni. Nagyobb helyre van szükségük és hirtelen megnő az étvágyuk.

Fontos tudnivaló: 1-1 alom nevelésekor ritkán sikerül minden hernyót felnevelni, néhány egyed elhullása természetes.

Az utolsó fázisban elkezdődik a nagy „zabálás” és a hernyók óriásiak lesznek, legalább hüvelykujj vastagságúak. Bábozódáskor csak úgy, mint a vedléskor az állat mozdulatlan marad, így ilyenkor nem tanácsos zargatni őket. Bábozódáskor elkezdik megszőni a gubójukat és ezen belül megy végbe az átalakulás.
Ha időben észreveszitek, akkor az egész roppant érdekes folyamat megfigyelhető.

Reméljük ez a kis összefoglaló hasznosnak bizonyul majd és sok-sok atlaszlepkét neveltek majd.

Kérünk titeket, bár ezt mindnyájan tudjátok, ne engedjétek szabadon a trópusi lepkéket, hiszen úgysem élnék túl.
#motobutterfly #neveljelepketteis #motobutterfly #atlaszlepke #attacusatlas